Tässäpä vähän asiaa ruusufinnistä eli acne rosaceasta. Törmään työssäni jatkuvasti asiakkaisiin, joita vaivaa tämä kusallinenkin ihosairaus. Ruusifinni on siis hyvin yleinen vaiva -ainakin meillä suomalaisilla. Osa asiakkaistani on saanut lääkärin diagnoosin. Osalle olen suositellut ihotautilääkärillä käyntiä, koska olen pitänyt ruusufinniä mahdollisena. Me kosmetologithan emme missään tapauksessa diagnosoi asiakkailtamme mitään ihosairauksia, mutta voimme ohjata lääkärin vastaanotolle, jos ihossa näyttää olevan jotain sellaista mikä saattaisi lääkärin diagnoosia ja hoitoa vaatia. Se kuuluu mielestäni valveutuneen kosmetologin tehdäkin.
Ruusfinni on yleisempää naisilla kuin miehellä. Yleensä se alkaa 30-50 vuoden iässä. Jos geneettinen alttius on voimakas, niin oireita saattaa esiintyä jo teini-iässä. Kysymys on tulehduksellisesta ihosairaudesta. Oireet aaltoilevat eli välillä ne leimahtavat voimakkaammiksi, välillä lievittyvät tai häviävät kokonaan pitkiksi ajoiksi (onneksi!). Oireita pystytään lievittämään, mutta valitettavasti varsinaista parantavaa hoitoa ei ole. Ruusufinni on krooninen ihosairaus.
Lievimmillään ruusufinni ilmenee punoittavana ihona yleisimmin kasvojen keskiosassa eli poskilla, nenässä, otsan keskiosassa ja leuassa. Pintaverisuonet ovat laajentuneet ja kasvojen iho voi tuntua kiristävältä, polttavalta ja pistelevältä. Usein myös korvalehdet ja kaula punoittavat.
Lievää punoitusta ja hiussuonten laajenemista me kosmetologit kutsumme couperosaksi. Lehahtelevan punoituksen syy voi olla muukin kuin ruusufinni, usein kyse on tavallisesta emotionaalisesta punastumisesta.
On mahdollista, että hoitamalla couperoottista ihoa hyvin, voidaan estää varsinaisen ruusufinnin puhkeaminen. Tässä kosmetologit voivat auttaa asiakkaitaan opastamalla oikeanlaiset kotihoitotuotteet ja suosittelemalla ihoa rauhoittavia hoitolahoitoja ja kertomalla asiaa pahentavista tekijöistä.
Hieman haasteellisemmassa ruusufinnityypissä näppylät sekä märkänäpyt ovat yleisiä. Näpyt saattavat näyttää samalta kuin aknessa. Märkänäpyt eivät kuitenkaan sisällä talia (kuten aknessa) vaan tulehdussoluja. Ruusufinnissä ei esiinny myöskään mustapäitä, joita aknessa taas yleensä esiintyy.
Edellä mainitsemani tyypit ovat yleisimpiä ja näihin törmään hoitolatyössä usein. Uskallanpa sanoa, että lähes viikoittain. On myös olemassa vaikeampia ruusufinnityyppejä, joihin en tässä tekstissä puutu. Se kannattanee kuitenkin mainita, että ruusufinni voi oireilla myös silmissä mm. kuivasilmäisyytenä sidekalvon tulehduksena, näärännäppyinä ja luomitulehduksena.
Ruusufinnin syyt ovat osittain epäselviä, mutta syntyyn vaaditaan perinnöllinen alttius. Tällä hetkellä aiheuttajaksi epäillään suoliston epätasapainoa ja happamuutta. Laukaisevana tekijänä on tyypillisesti voimakas stressi, joka ärsyttää vatsaa. Vatsan vääristynyt baketeerifloora vaikuttaa välillisesti ihon bakteeriflooraan, joka alkaa hyökätä itseään vastaan saaden ihon punoittamaan ja ärtymään. Aiemmin aiheuttajaksi epäiltiin demodex-talipunkkia. Teoria on ilmeisesti vanhentunut, koska ruusufinniä ei yleensä esiinny hiusrajassa tai kulmakarvojen ja silmän alueella missä talipunkkeja on eniten.
Ruusufinnin oireita voivat pahentaa monet ulkoiset tekijät. Yleisimpiä ovat auringon UV-säteily ja kortisonivoiteet. Muita pahentavia tekijöitä voivat olla kuumuus (esimerkiksi saunominen), kylmyys, voimakkaasti mausteiset ruoat, kuumat juomat, alkoholijuomat pieninäkin annoksina ja stressi.
Myös takrolimuusivoiteen (atooppisen ihottuman hoitoon) pitkäkestoinen käyttö saattaa laukaista ruusufinnin kaltaisia oireita. Tuohon kortisonivoiteen käyttöön pahentavana tekijänä olen törmännyt useaan kertaan. Asiakas yrittää epätoivoisena hoitaa ihoaan sillä, mutta tulos on se, että on tapahtunut pahenemista eli tähän vaivaan se ei tehoa ja sitä pitää välttää.
Beautyzonessa käytämme Environ® -hoitotuotteita. Sarjan kehittäjä plastiikkakirurgi Des Fernandes kertoi koulutuksessamme, että he ovat saaneet asiakkailleen hyviä tuloksia oikeilla, hellävaraisilla puhdistustuotteilla, ihonhoitoöljylla ja miedolla kemiallisella maitohappokuorinalla kotikäytössä.
Beautyzonessa käytämme mietoa kemiallista kuorintaa yhdistettynä LED-valohoitoon. Tämä yhdistelmä on osoittautunut tehokkaaksi ruusufinnin rauhoittamisessa sekä myös lievän aknen hoidossa. Tri Fernandes piti myös LED-valohoidon lisäämistä erittäin hyvänä lisänä kemiallisen kuorinnan yhteyteen.
Hoitolahoitoja tulisi ottaa sarjahoitona. Hoitoon voidaan lisätä myös ultraäänikäsittely tarvittaessa (ei ultraäänipuhdistus vaan hoitava ultraääni) . Sillä saadaan rauhoitettua hyvin couperoottista punoitusta.
Opastamme mielellämme asiakkaalle sopivat Environ® -kotihoitoon tarkoitetut tuotteet. On muistettava, että ruusufinnin hoito on valitettavasti hidasta. Nopeaa, poppakonstia ei tähän vaivaan oikein tunnu olevan.
Ruusufinnistä kärsivän kannattaa välttää:
- Aurinko -tehokas aurinkosuoja aina, myös viileimpinä kuukausina.
- Äärimmäiset ”olosuhteet” (saunominen, takkatuli, nuotio, kuuma kylpy).
- Ruoka -tietyt ruoat voivat pahentaa oirehtimista. Ruokapäiväkirjanpito auttaa selvittämään mitkä laukaisevat kenelläkin oireita (kuumat keitot, mausteiset ruoat, jotkut sitrushedelmät jne).
- Juomat -alkoholi ja kuumat juomat voivat laukaista oireet, mutta eivät itsessään aiheuta ruusufinniä. Tyypillisesti punaviini on sellainen, joka saattaa lehauttaa kasvot punaisiksi.
- Ihonhoitotuotteet -ruusufinnistä kärsivä iho on herkkä ja esim. alkoholia ja voimakkaita hajusteita sisältävät tuotteet, akneiholle tarkoitetut tuotteet, mekaanisesti kuorivat tuotteet, mentolia, piparminttua, eukalyptysöljyä sisältävät tuotteet saattavat laukaista ihottuman.
- Liikunta -intensiivinen liikkuminen voi saada kehon kuumenemaan liikaa ja johtaa ihottuman puhkeamiseen. Esim. lenkille kannattaa lähteä, kun aurinko on heikoimmillaan. On hyvä muistaa myös viilentää kehoa juomalla riittävästi vettä.
- Muut terveysasiat -esim. vaihdevuodet ja muut hormonaaliset muutokset ja verenpainetaudit voivat lisätä oireita.
Arja
Estenomi – SKY-Cidesco-kosmetologi – maskeeraaja
Kauneushoitola Beautyzone Kuopio